Project ‘Verbeteren leefgebieden weidevogels’ geeft flinke impuls aan weidevogelgebieden
Collectief Groningen West werkt samen met deelnemers, vrijwilligers en (veld)medewerkers dagelijks aan het verbeteren van weidevogelgebieden. Het project ‘Verbeteren leefgebieden weidevogels’ is onlangs afgerond en heeft daar een forse bijdrage aan geleverd. Door het budget van dit project zijn de gebieden beter ingericht en aantrekkelijker gemaakt voor weidevogels.
Voorbeelden zijn het creëren van plasdrassen, hoog peil situaties, natuurvriendelijke oevers en het verwijderen van storende beplanting. Ook werden dankzij dit geld ondersteunende middelen aangeschaft zoals plasdraspompen, rasters en nestbeschermkappen (zie ook de afbeelding). Al deze maatregelen hebben een positief effect op de weidevogels en zijn een aanvulling op soortgelijke maatregelen die we hebben genomen in de weidevogelgebieden.
Veldcoördinator Henk van der Noord is blij met de genomen maatregelen: ‘Het afgelopen weidevogelseizoen kon je het effect van de maatregelen heel goed zien. Bij plasdrassen zijn meer vogels te zien, met name het weidevogelgebied Tinallinge trekt meer vogels aan. Waar we nu 0,5 ha plasdras per 100 ha beheer hadden gaan we naar 1 ha per 100 ha beheer, een verdubbeling. Water is in extreem droge jaren ook nu weer erg belangrijk gebleken’. Maar in de directe omgeving van een plasdras is ook kuikenland nodig. ‘Alle maatregelen tezamen verbeteren de biotoop, het versterkt elkaar.’ Ook projectadministrateur Erik Hoving was betrokken bij het project: ‘Niet alleen in het veld, ook administratief was het een grote klus. We hebben onze deelnemers soms meerdere malen lastig moeten vallen om aan de administratieve verplichtingen te kunnen voldoen. Fijn dat iedereen zo goed heeft meegewerkt.’
De maatregelen zijn mede gerealiseerd door het project ‘Verbeteren leefgebieden weidevogels’ in de periode 2019-2021. Het project ‘Verbeteren Leefgebieden Weidevogels’ wordt gefinancierd door de provincie Groningen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Meer projecten
Aanvalsplan grutto
Op initiatief van Pieter Winsemius (oud-minister van VROM), It Fryske Gea, de Friese Milieu Federatie en Vogelbescherming Nederland is in 2020 het ‘Aanvalsplan Grutto’ gepresenteerd, afgekort als AVPG. Zes weidevogelprovincies…
De gebiedsofferte; een aanbod vanuit boerenkracht
BoerenNatuur Groningen West vindt dat de landbouw een belangrijke bijdrage kan leveren aan het oplossen van maatschappelijke opgaven in het landelijk…
Klimaatboeren
In de zomer en in het voorjaar worden perioden met droogte en hitte extremer en nemen piekbuien toe. In de winterperiode wordt het natter wat kan leiden tot wateroverlastsituaties. De gevolgen van de klimaatveranderingen…
Kruidenrijk grasland
Kruidenrijk weidevogelgrasland en soortenrijk productiegrasland zijn belangrijke onderdelen van natuurinclusieve landbouw. Kruidenrijk weidevogelgrasland zorgt voor een gevarieerd gewas dat bijdraagt aan een grotere…
Actieplan Weidevogels
Er is en blijft actie nodig om de weidevogelprovincie Groningen zo te houden en versterken. Daarom is het actieplan weidevogels opgesteld.
Predatieonderzoek
Wat is de rol van predatie in het weidevogelbeheer? Welke invloed hebben bijvoorbeeld vossen, kraaien of steenmarters op het broedsucces van vogels?