Klimaatboeren - BoerenNatuur Groningen West

Klimaatboeren 

De verandering van het klimaat raakt boeren in hun bedrijfsvoering en portemonnee, zijn er perspectieven?


In de zomer en in het voorjaar worden perioden met droogte en hitte extremer en nemen piekbuien toe. In de winterperiode wordt het natter wat kan leiden tot wateroverlastsituaties. De gevolgen van de klimaatveranderingen hebben we de afgelopen jaren al duidelijk kunnen waarnemen en volgens voorspellingen van het KNMI worden deze gevolgen naar de toekomst nog groter. Verandering van het klimaat raakt de agrarische sector in de bedrijfsvoering en het bedrijfsresultaat. Met dit project willen we verkennen welke maatregelen we kunnen treffen om hier mee om te gaan.

Hierbij gaat het om maatregelen die bijdragen aan het voorkomen of beperken van watertekorten, wateroverlast, verzilting of bodemdaling. Maar we willen ook kijken of de maatregelen bij kunnen dragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit door het terugdringen van uitspoeling van nutriënten en residuen van gewasbeschermingsmiddelen naar het watersysteem.

In 2023 hebben we samen verkend welke maatregelen we lokaal kunnen treffen aan het watersysteem en welke maatregelen op perceelsniveau mogelijk zijn. Door water en bodem in kaart te brengen en expertise in te brengen hebben we samen gezocht naar effectieve maatregelen. Deze ‘klimaatmaatregelen” worden in 2024 uitgevoerd. Om te toetsen of de maatregelen ook echt effectief zijn gaan we de effecten monitoren en de kennis die we opdoen met u delen. Dit doen we online maar ook in de vorm van kennisbijeenkomsten.

Omdat maatregelen op watersysteemniveau vaak verder gaan dan perceelsgrenzen is een gebied geselecteerd waar we dit project willen uitvoeren. Bent u boer in het projectgebied en wilt u graag kennis en ervaring opdoen met klimaatmaatregelen? Meldt u zich dan aan.

Inmiddels is er door Aequator een gebiedsanalyse uitgevoerd. Bekijk deze hier:

Wilt u graag leren van de kennis die we in dit project opdoen? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.

Meer weten over deelname?
Neem dan contact op met Erna Alting:
E ealting@boerennatuurgroningenwest.nl T 0657949991

Meer projecten

Aanvalsplan grutto

Aanvalsplan grutto

Op initiatief van Pieter Winsemius (oud-minister van VROM), It Fryske Gea, de Friese Milieu Federatie en Vogelbescherming Nederland is in 2020 het ‘Aanvalsplan Grutto’ gepresenteerd, afgekort als AVPG. Zes weidevogelprovincies…

Kruidenrijk grasland

Kruidenrijk grasland

Kruidenrijk weidevogelgrasland en soortenrijk productiegrasland zijn belangrijke onderdelen van natuurinclusieve landbouw. Kruidenrijk weidevogelgrasland zorgt voor een gevarieerd gewas dat bijdraagt aan een grotere…

Actieplan Weidevogels

Actieplan Weidevogels

Er is en blijft actie nodig om de weidevogelprovincie Groningen zo te houden en versterken. Daarom is het actieplan weidevogels opgesteld.

Predatieonderzoek

Predatieonderzoek

Wat is de rol van predatie in het weidevogelbeheer? Welke invloed hebben bijvoorbeeld vossen, kraaien of steenmarters op het broedsucces van vogels?