De gebiedsofferte; een aanbod vanuit boerenkracht - BoerenNatuur Groningen West

De gebiedsofferte; een aanbod vanuit boerenkracht 

BoerenNatuur Groningen West vindt dat de landbouw een belangrijke bijdrage kan leveren aan het oplossen van maatschappelijke opgaven in het landelijk gebied. Niet door regels, ge- en verboden en subsidies, maar als leverancier van waardevolle diensten aan de maatschappij. En door zelf het initiatief te nemen om tot een gebiedsofferte te komen. Daarom hebben we samen met het Friese collectief Noardlike Fryske Wâlden, het Groningse collectief BoerenNatuur Groningen Midden, de provincies Fryslân en Groningen, Waterschap Noorderzijlvest, het ministerie van LVVN, de AgroAgenda Noord Nederland en bureau Wing in het voorjaar van 2023 een ‘Leidraad Gebiedsoffertes’ opgesteld.

Deze leidraad bevat een stappenplan om tot een gebiedsofferte te komen. In zo’n gebiedsofferte beschrijft een collectief welke maatschappelijke diensten zij kan leveren op het gebied van o.a. bodem, water, biodiversiteit en klimaat, hoeveel budget hiervoor nodig is en hoe overheden en agrariërs de maatregelen gezamenlijk kunnen uitvoeren. We streven ernaar om in december 2024 een gebiedsofferte aan te bieden aan de provincie Groningen en Waterschap Noordzijlvest.

Lees ook het gezamenlijk persbericht (voorjaar 2023) en de ‘Leidraad Gebiedsoffertes’

Aan de slag met onze leden
Met bovengenoemde leidraad gingen we eind 2023 aan de slag om voor ons gebied tot een daadwerkelijke gebiedsofferte te komen. Samen met onze leden en in samenhang met lopende projecten en het Provinciale Programma Landelijk Gebied.

Tijdens onze Algemene Ledenvergadering in het najaar van 2023 hebben we het plan voor een gebiedsofferte toegelicht en vertelde gastspreker en melkveehouder Jappie Riedstra over hoe hij samen met een groep boeren een gebiedsofferte heeft gemaakt in het Drentse Veenhuizen.

“Zelf het heft in handen nemen”
In het najaar van 2023 hebben we verdeeld over vijf deelgebieden (Gorecht, Middag-Humsterland, Noordwest Westerkwartier, Zuidelijk Westerkwartier en Reitdiep) onze leden uitgenodigd om het plan voor een gebiedsofferte toe te lichten en ideeën voor de inhoud van een gebiedsofferte te bespreken. Naar aanleiding van deze bijeenkomsten is een ‘Boerengroep’ gevormd van leden die actief met ons meedenkt en als klankbordgroep functioneert. Eén van hen is Tjarko Groendijk uit Zuidwolde die in onze nieuwsbrief van juni 2024 zegt: “Er komt veel op ons boeren af vanuit de provincie en Den Haag, zoals de steeds veranderende wet- en regelgeving. Met een gebiedsofferte kunnen we zelf het heft in handen nemen en dat is goed. We kunnen meedenken en invulling geven aan de plannen. Door vanaf het begin betrokken te zijn, kunnen we zelf ook invloed hebben op de eventuele uitkomst.”

Lees hier het hele artikel in onze nieuwsbrief van juni 2024

Najaar 2024: intekening mogelijk voor concrete maatregelen
In het najaar van 2024 kunnen onze leden daadwerkelijk intekenen voor concrete maatregelen die in de gebiedsofferte komen. Hiervoor organiseren we tussen september en november 1-op-1 gesprekken en bijeenkomsten in de 5 deelgebieden. Hiervoor ontvangen onze leden tijdig een uitnodiging. Zodra de data van de bijeenkomsten bekend zijn, zullen ze op deze plek verschijnen.

Meer informatie
Wilt u meer weten? Of een bijdrage leveren aan de gebiedsofferte? Neem dan contact op met projectleider Jacomijn Pluimers via 06-40345191.

Lees ook het interview met onze directeur Liesbeth de Haan op de website van BoerenNatuur Nederland

Meer projecten

Aanvalsplan grutto

Aanvalsplan grutto

Op initiatief van Pieter Winsemius (oud-minister van VROM), It Fryske Gea, de Friese Milieu Federatie en Vogelbescherming Nederland is in 2020 het ‘Aanvalsplan Grutto’ gepresenteerd, afgekort als AVPG. Zes weidevogelprovincies…

Klimaatboeren

Klimaatboeren

In de zomer en in het voorjaar worden perioden met droogte en hitte extremer en nemen piekbuien toe. In de winterperiode wordt het natter wat kan leiden tot wateroverlastsituaties. De gevolgen van de klimaatveranderingen…

Kruidenrijk grasland

Kruidenrijk grasland

Kruidenrijk weidevogelgrasland en soortenrijk productiegrasland zijn belangrijke onderdelen van natuurinclusieve landbouw. Kruidenrijk weidevogelgrasland zorgt voor een gevarieerd gewas dat bijdraagt aan een grotere…

Actieplan Weidevogels

Actieplan Weidevogels

Er is en blijft actie nodig om de weidevogelprovincie Groningen zo te houden en versterken. Daarom is het actieplan weidevogels opgesteld.

Predatieonderzoek

Predatieonderzoek

Wat is de rol van predatie in het weidevogelbeheer? Welke invloed hebben bijvoorbeeld vossen, kraaien of steenmarters op het broedsucces van vogels?