Aanvalsplan grutto - BoerenNatuur Groningen West

Aanvalsplan grutto 

Op initiatief van Pieter Winsemius (oud-minister van VROM), It Fryske Gea, de Friese Milieu Federatie en Vogelbescherming Nederland is in 2020 het ‘Aanvalsplan Grutto’ gepresenteerd, afgekort als AVPG.  Zes weidevogelprovincies (waaronder Groningen), landbouworganisaties, natuurorganisaties en wetenschappers werkten mee aan het plan. Met dit plan willen de initiatiefnemers de neerwaartse trend van de grutto en andere weidevogels keren.

Het AVPG voorziet in de inrichting van zogenaamde kansgebieden, verspreid over de provincies. In deze aaneengesloten gebieden van minimaal 1000 ha werken boeren en natuurbeheerders intensief samen. Ze beheren het (open) landschap extensief zodat weidevogels er voldoende voedsel vinden, veilig kunnen broeden en hun kuikens kunnen laten opgroeien. Daarbij moet aan een aantal voorwaarden en beheermaatregelen worden voldaan. Het concrete streefdoel is dat deze gebieden een kern hebben van circa 200 ha optimaal beheerd weidevogelgebied met hoge waterpeilen, plasdrassen, kruidenrijk grasland en een actieve aanpak van predatoren. Boeren kunnen rekenen op een robuust verdienmodel, gericht op langjarig beheer. Want als we weidevogels effectief en langdurig willen beschermen dan moeten we boeren in staat stellen om meer (verzwaard) weidevogelbeheer te kunnen doen.

Kansgebieden in de provincie Groningen
In de provincie Groningen zijn twee gebieden in beeld om in te richten volgens de maatstaven van het AVPG: De Onner- en Oostpolder (Gorecht) ten noordwesten van het Zuidlaardermeer en het Reitdiep gebied ten noorden van de stad Groningen. Deze gebieden hebben een grote potentie om wat betreft inrichting en beheer een nog beter ‘thuis’ voor weidevogels te worden. Mede omdat deze gebieden in het verleden al zeer aantrekkelijk zijn gemaakt met o.a. maatregelen vanuit het ANLb (Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer). De exacte begrenzing van deze gebieden ligt nog niet vast. BoerenNatuur Groningen West is als regisseur van het huidige weidevogelbeheer de aangewezen partij om de mogelijkheden voor het AVPG in deze gebieden samen met de boeren te onderzoeken en uit te voeren. Dit doen we in samenwerking met Het Groninger Landschap.

De streefdoelen van het AVPG zijn ambitieus en vragen meer dan alleen optimalisering van de beheermozaïeken. Het verder verzwaren en uitbreiden van beheer heeft impact op de bedrijfsvoering van agrariërs. Dit vraagt om een nieuwe balans en langjarige zekerheden omdat dit voor (sommige) bedrijven een volledige omslag in de bedrijfsvoering zal zijn.

Meer informatie
www.aanvalsplangrutto.nl
Aanvalsplan Grutto
Samenvatting Aanvalsplan Grutto
Ruim 1,6 miljoen euro subsidie voor Aanvalsplan Grutto 

Meer weten?
Neem dan contact op met projectleider Jacomijn Pluimers via 0594-721013 of jpluimers@boerennatuurgroningenwest.nl. Of met projectleider agrarisch natuurbeheer Bauke Brouwer via 06-20076032 of bbrouwer@boerennatuurgroningenwest.nl

 

Meer projecten

Klimaatboeren

Klimaatboeren

In de zomer en in het voorjaar worden perioden met droogte en hitte extremer en nemen piekbuien toe. In de winterperiode wordt het natter wat kan leiden tot wateroverlastsituaties. De gevolgen van de klimaatveranderingen…

Kruidenrijk grasland

Kruidenrijk grasland

Kruidenrijk weidevogelgrasland en soortenrijk productiegrasland zijn belangrijke onderdelen van natuurinclusieve landbouw. Kruidenrijk weidevogelgrasland zorgt voor een gevarieerd gewas dat bijdraagt aan een grotere…

Actieplan Weidevogels

Actieplan Weidevogels

Er is en blijft actie nodig om de weidevogelprovincie Groningen zo te houden en versterken. Daarom is het actieplan weidevogels opgesteld.

Predatieonderzoek

Predatieonderzoek

Wat is de rol van predatie in het weidevogelbeheer? Welke invloed hebben bijvoorbeeld vossen, kraaien of steenmarters op het broedsucces van vogels?