Veel belangstelling voor demo ‘Ecologisch slootschonen’ in Den Ham - BoerenNatuur Groningen West

Veel belangstelling voor demo ‘Ecologisch slootschonen’ in Den Ham

okt 4, 2024 | Nieuws

Op maandag 30 september werd in Den Ham een demonstratie gegeven over ecologisch slootschonen, een belangrijke techniek voor het behoud van levendige sloten in het boerenland. BoerenNatuur Groningen West organiseerde het evenement samen met Waterschap Noorderzijlvest als onderdeel van een pilot waarin 19 boeren deelnemen. In deze pilot experimenteren de deelnemers met het schonen van sloten op een manier die rekening houdt met de flora en fauna.

In het veld werd gesproken over hoe je het beste te werk kunt gaan en welk materiaal geschikt is voor ecologisch slootschonen. Met bijna alle deelnemers van de pilot aanwezig was de opkomst goed en er was volop gelegenheid voor gesprek. ‘Voor de meesten is de manier van werken wel even wennen’, vertelt projectleider natuurinclusieve landbouw Janneke van der Velde. ‘Bij ecologisch slootschonen laat je namelijk een deel van de vegetatie, minimaal 25%, staan. De loonwerker gebruikte hiervoor de zigzag techniek, wat ook te zien is op de foto. Door een deel te laten staan blijft het leefgebied voor vissen en andere dieren, zelfs in de winter, in tact’.

Ook Waterschap Noorderzijlvest kijkt naar mogelijkheden om de ecologische waarde van sloten te erkennen. Janneke: ‘Het is mooi dat we hierin samen kunnen optrekken en van elkaar weten hoe we erin staan. Het waterschap heeft tijdens de demo vertelt over hun manier van werken, criteria voor schouwen en over het belang van ecologisch slootschonen.’ Met alle opgedane kennis gaan de deelnemers dit najaar zelf aan de slag met ecologisch slootschonen. Daarna volgen bedrijfsbezoeken om te horen wat de ervaringen van de deelnemers zijn, of het voldoet aan de verwachtingen en waar men nog tegenaan loopt. ‘Na dit leerproces gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn om het ecologisch slootschonen op te nemen in het reguliere ANLb zodat het hopelijk breder ingezet kan worden’.

Meer projecten

Aanvalsplan grutto

Aanvalsplan grutto

Op initiatief van Pieter Winsemius (oud-minister van VROM), It Fryske Gea, de Friese Milieu Federatie en Vogelbescherming Nederland is in 2020 het ‘Aanvalsplan Grutto’ gepresenteerd, afgekort als AVPG. Zes weidevogelprovincies…

Klimaatboeren

Klimaatboeren

In de zomer en in het voorjaar worden perioden met droogte en hitte extremer en nemen piekbuien toe. In de winterperiode wordt het natter wat kan leiden tot wateroverlastsituaties. De gevolgen van de klimaatveranderingen…

Kruidenrijk grasland

Kruidenrijk grasland

Kruidenrijk weidevogelgrasland en soortenrijk productiegrasland zijn belangrijke onderdelen van natuurinclusieve landbouw. Kruidenrijk weidevogelgrasland zorgt voor een gevarieerd gewas dat bijdraagt aan een grotere…

Actieplan Weidevogels

Actieplan Weidevogels

Er is en blijft actie nodig om de weidevogelprovincie Groningen zo te houden en versterken. Daarom is het actieplan weidevogels opgesteld.

Predatieonderzoek

Predatieonderzoek

Wat is de rol van predatie in het weidevogelbeheer? Welke invloed hebben bijvoorbeeld vossen, kraaien of steenmarters op het broedsucces van vogels?