Hoe gezond is jouw grond? Doe mee met de Wormentelling!  - BoerenNatuur Groningen West

Hoe gezond is jouw grond? 

Doe mee met de Wormentelling!

Vorig jaar was ons wormentelweekend een groot succes! Misschien heb je zelf wel meegedaan. Ook dit jaar is er weer een grote wormentelling, deze keer georganiseerd door CurioUs? en bioloog Jeroen Onrust. Dit vindt plaats op 9 en 10 april. Agrariërs, tuiniers, natuurliefhebbers, scholieren, iedereen kan meedoen. Deelnemers scheppen een kluit aarde uit de grond, tellen de verschillende soorten wormen en geven de aantallen door. Ben jij benieuwd hoe gezond jouw land is en draag jij graag een steentje bij aan wetenschappelijk onderzoek? Doe dan op 9 en 10 april mee met de Wormentelling! Eerst meer weten? Op 4 april geven bioloog Jeroen Onrust en akkerbouwer Hero Havenga het mini-college ‘Hoe gezond is jouw grond?’

Dat de regenworm belangrijk is voor bodemkwaliteit en biodiversiteit, weten we. Maar verder weten we maar weinig over de worm en waar hij graag leeft. Het doel van de meetactie is om meer te weten te komen over de regenworm. Op agrarisch land verricht de rode worm nuttig werk voor de bodemstructuur en de voedingsstoffencyclus. Belangrijk werk dus, maar het is nog grotendeels onbekend waar veel en waar weinig wormen zitten. Vandaar de Wormentelling, in tuinen en parken, maar zeker ook op akkers en weilanden in heel Noord-Nederland. 

Waarom meedoen?

  • Je komt meer te weten over de kwaliteit van de bodem;  
  • Je kan die kwaliteit vergelijken met andere plekken in de drie noordelijke provincies; 
  • Je draagt bij aan wetenschappelijke kennis over de regenworm; 
  • Je krijgt tips over het verbeteren van de omstandigheden voor de regenworm. 

Lees meer over de Wormentelling van 9 en 10 april  
Lees meer over het minicollege op 4 april door bioloog Jeroen Onrust en Hero Havenga van akkerbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen.

Meer projecten

Aanvalsplan grutto

Aanvalsplan grutto

Op initiatief van Pieter Winsemius (oud-minister van VROM), It Fryske Gea, de Friese Milieu Federatie en Vogelbescherming Nederland is in 2020 het ‘Aanvalsplan Grutto’ gepresenteerd, afgekort als AVPG. Zes weidevogelprovincies…

Klimaatboeren

Klimaatboeren

In de zomer en in het voorjaar worden perioden met droogte en hitte extremer en nemen piekbuien toe. In de winterperiode wordt het natter wat kan leiden tot wateroverlastsituaties. De gevolgen van de klimaatveranderingen…

Kruidenrijk grasland

Kruidenrijk grasland

Kruidenrijk weidevogelgrasland en soortenrijk productiegrasland zijn belangrijke onderdelen van natuurinclusieve landbouw. Kruidenrijk weidevogelgrasland zorgt voor een gevarieerd gewas dat bijdraagt aan een grotere…

Actieplan Weidevogels

Actieplan Weidevogels

Er is en blijft actie nodig om de weidevogelprovincie Groningen zo te houden en versterken. Daarom is het actieplan weidevogels opgesteld.

Predatieonderzoek

Predatieonderzoek

Wat is de rol van predatie in het weidevogelbeheer? Welke invloed hebben bijvoorbeeld vossen, kraaien of steenmarters op het broedsucces van vogels?